Informacje Ogólne:
Program pilotażowy „Standard szpitalnego żywienia kobiet w ciąży i okresie poporodowym – Dieta Mamy” Cel główny pilotażu:
• wdrożenie modelu żywienia zapewnianego kobietom w ciąży i w okresie poporodowym hospitalizowanym w oddziałach szpitalnych
• propagowanie zasad zdrowego odżywiania wśród pacjentek po zakończeniu hospitalizacji w oddziałach szpitalnych
Cele szczegółowe pilotażu:
• podniesienie jakości żywienia pacjentek
• zwiększenie satysfakcji pacjentek z hospitalizacji
• zwiększenie wiedzy pacjentek dotyczącej zasad zdrowego odżywiania
• wyrobienie dobrych nawyków pacjentek w zakresie właściwego odżywiania

Jadłospisy

DIETA MAMY I i II Trymestr

DIETA MAMY III i IV Trymestr

DIETA OGÓLNA BYTÓW

DIETA ŁATWOSTRAWNA

o 2000 - 2400 kcal – I i II trymestr ciąży
o 2500- 2800 kcal – III trymestr ciąży i Laktacji

Zapewniamy kobietom w ciąży i w okresie poporodowym 5 posiłków dziennie, przygotowanych specjalnie dla nich. Posiłki podawane pacjentkom są przygotowywane w oparciu o jadłospis uwzględniający zbilansowane wartości składników odżywczych dla poszczególnych trymestrów ciąży oraz po porodzie.
Kobiety w ciąży i w okresie poporodowym mogą korzystać ze wsparcia w zakresie dietetykii zdrowego odżywania zarówno w trakcie hospitalizacji, jak również po jej zakończeniu(minimum 2 miesiące po porodzie).

Konsultacje na Oddziale będzie prowadziła Pani:
Dietetyk mgr Sylwia Szota w dniach:
Wtorek 12.00-15.00
Środa 7.30-10.30

Zapraszamy do kierowania pytań do naszego dietetyka na adres e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Zapraszamy również do odwiedzenia strony internetowej Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej: www.ncez.pl, na której znajdziecie Państwo mnóstwo cennych informacji w zakresie żywienia i zdrowego stylu życia, pozytywnej zmiany postaw i nawyków żywieniowych, a w konsekwencji poprawy stanu zdrowia Polaków. W ramach NCEŻ można uzyskać darmową konsultację dietetyczną on-line pod adresem: https://poradnia.ncez.pl

PRZYKŁADOWE JADŁOSPISY :
TRYMESTR I
ENERGIA: 2001,3 kcal; BIAŁKO: 93,6g; TŁUSZCZE: 75,1g; WĘGLOWODANY: 259,0g
w tym błonnik: 26,0g

ŚNIADANIE
Łopatka wieprzowa konserwowa 50g
Dżem truskawkowy niskosłodzony 50g
Sałata masłowa 40g
Masło ekstra 10g
Chleb graham 2 kromki, mieszany 1 kromka
Herbata owocowa z cukrem 200ml

II ŚNIADANIE
Koktajl owocowo-owsiany
• Borówka 100g
• Banan 100g
• jogurt naturalny 100g
• Płatki owsiane 10g

OBIAD
Zupa kalafiorowa z ziemniakami 250g
Makaron pszenny bezjajeczny gotowany 100g
Łopatka wieprzowa mielona 60g w sosie bolońskim 50g
Jabłko 1 szt.
Kompot owocowy z cukrem 200ml

PODWIECZOREK
Serek wiejski z pomidorem
• Serek wiejski 150g
• Pomidor 100g
• Chleb graham 1 kromka

KOLACJA
Szynka wieprzowa mielona 40g
Ser żółty gouda 20g
Ogórek kiszony 50g
Masło śmietankowe 15g
Chleb graham 3 kromki
Kawa zbożowa z mlekiem i cukrem 200ml

TRYMESTR II
ENERGIA: 2329,0 kcal; BIAŁKO: 107,8g; TŁUSZCZE: 85,0g; WĘGLOWODANY: 307,5g
w tym błonnik: 30,4g

ŚNIADANIE
Łopatka wieprzowa konserwowa 50g
Dżem truskawkowy niskosłodzony 50g
Sałata masłowa 40g
Masło ekstra 15g
Chleb graham 3 kromki, mieszany 1 kromka
Herbata owocowa z cukrem 200ml

II ŚNIADANIE
Koktajl owocowo-owsiany
• Borówka 100g
• Banan 100g
• jogurt naturalny 100g
• Płatki owsiane 10g

OBIAD
Zupa kalafiorowa z ziemniakami 350g
Makaron pszenny bezjajeczny gotowany 150g
Łopatka wieprzowa mielona 60g w sosie bolońskim 50g
Jabłko 1 szt.
Kompot owocowy z cukrem 200ml

PODWIECZOREK
Serek wiejski z pomidorem
• Serek wiejski 150g
• Pomidor 100g
• Chleb graham 1 kromka

KOLACJA
Szynka wieprzowa mielona 60g
Ser żółty gouda 20g
Ogórek kiszony 50g
Masło śmietankowe 15g
Chleb graham 4 kromki
Kawa zbożowa z mlekiem i cukrem 200ml

TRYMESTR III
ENERGIA: 2452,1 kcal; BIAŁKO: 113,9g; TŁUSZCZE: 88,8g; WĘGLOWODANY: 324,8g
w tym błonnik: 31,7g

ŚNIADANIE
Łopatka wieprzowa konserwowa 50g
Dżem truskawkowy niskosłodzony 50g
Sałata masłowa 40g
Masło ekstra 15g
Chleb graham 3 kromki, mieszany 1 kromka
Herbata owocowa z cukrem 200ml

II ŚNIADANIE
Koktajl owocowo-owsiany
• Borówka 100g
• Banan 100g
• jogurt naturalny 100g
• Płatki owsiane 20g

OBIAD
Zupa kalafiorowa z ziemniakami 350g
Makaron pszenny bezjajeczny gotowany 180g
Łopatka wieprzowa mielona 60g w sosie bolońskim 50g
Jabłko 1 szt.
Kompot owocowy z cukrem 200ml

PODWIECZOREK
Serek wiejski z pomidorem
• Serek wiejski 150g
• Pomidor 150g
• Chleb graham 1 kromka

KOLACJA
Szynka wieprzowa mielona 60g
Ser żółty gouda 30g
Ogórek kiszony 50g
Masło śmietankowe 15g
Chleb graham 4 kromki
Kawa zbożowa z mlekiem i cukrem 200ml

OKRES LAKTACYJNY
ENERGIA: 2509,5 kcal; BIAŁKO: 120,9g; TŁUSZCZE: 91,1g; WĘGLOWODANY: 327,1g w tym błonnik: 31,8g

ŚNIADANIE
Łopatka wieprzowa konserwowa 70g
Dżem truskawkowy niskosłodzony 50g
Sałata masłowa 40g
Masło ekstra 15g
Chleb graham 3 kromki, mieszany 1 kromka
Herbata owocowa z cukrem 200ml

II ŚNIADANIE
Koktajl owocowo-owsiany
• Borówka 100g
• Banan 100g
• jogurt naturalny 120g
• Płatki owsiane 20g

OBIAD
Zupa kalafiorowa z ziemniakami 350g
Makaron pszenny bezjajeczny gotowany 180g
Łopatka wieprzowa mielona 60g w sosie bolońskim 50g
Jabłko 1 szt.
Kompot owocowy z cukrem 200ml

PODWIECZOREK
Serek wiejski z pomidorem
• Serek wiejski 150g
• Pomidor 150g
• Chleb graham 1 kromka

KOLACJA
Szynka wieprzowa mielona 80g
Ser żółty gouda 30g
Ogórek kiszony 50g
Masło śmietankowe 15g
Chleb graham 4 kromki
Kawa zbożowa z mlekiem i cukrem 200ml